Maten

JK2 052

Maten

Ekologisk närodlad mat, Uppsala Waldorfskolans matpolicy

Vi serverar näringsriktig ekologisk och kravmärkt mat producerad i så hög grad som möjligt från närbelägna gårdar. Råvarorna väljs noga ut och varje dag får eleverna hemlagad mat från vårt eget kök.

Skolan serverar vegetarisk mat utom en dag i veckan då kött eller fisk står på menyn. Ett vegetariskt alternativ finns alltid. Till lunchen serveras mjölk eller vatten och från vår salladsbuffé kan eleverna välja olika sallader.

Vår kock lagar också specialkost till elever som behöver det.

Fritids och fritidsklubbens mellanmål förbereds av skolköket och består av enklare soppa, smörgås, gröt mm

Maten som serveras består av 70-80% av ekologiska produkter. Alla mejerivaror är alltid ekologiska och till 90% lagad utifrån säsongens råvaror.

Exempel på leverantörer som vi gör inköp från är: Ramsjö gårdsprodukter, Saltå kvarn, vilt från Kiplingeberg.

Matsalen

I vår ljusa matsal äter eleverna tillsammans i två matlag mellan kl. 11.20-12.10 och 12.20-13.10.

Matrådet

På varje Uppsala Waldorfskola har vi ett Matråd. Ungefär 2 gånger per termin samlas matrådet som består av två pedagoger och elevrepresentanter.En representant från varje klass. Tillsammans  med skolans kock samtalar Matrådet om förändringar av mat och matsalsmiljö eller elevrepresentanterna presenterar klasserna olika förändringsförslag.

Matrådet hjälper även köket att planera inför årstidsfesterna. Det är tillfällen då även elever deltar i att utsmycka matsalen och i att duka vackert och festligt.

Vill du komma i kontakt med matrådet kan du maila på annikah@uppsalawaldorfskola.nu eller maja@uppsalawaldorfskola.nu